Se spune adesea că studiul zilnic poate ajuta mult mai mult învățarea limbilor străine decât acele ore lungi și multe, adesea inconsistente, de studiu. Uneori este dificil să găsești acel moment în fiecare zi pentru a lucra la limba străină pe care dorești să o înveți. Și nu este vorba doar despre găsitul timpului, de cele mai multe ori este vorba despre găsirea motivației.

Ce se întâmplă atunci când avem o zi în care pur și simplu nu avem chef să studiem? Cu toții trecem prin momente în care suntem nemotivați să ne ocupăm de asta și este perfect în regulă.

Poate fi din cauză că am încetat să vedem îmbunătățiri imediate. Sau s-ar putea să fie pentru că suntem copleșiți de aspectele mai tehnice ale limbajului. Alteori, poate fi chiar pentru că am uitat motivul pentru care am început să învățăm o nouă limbă în primul rând.

Indiferent de motivul pentru care ne putem pierde motivația de a studia, există câteva lucruri pe care le putem face cu toții pentru a o întreține:

1. Încearcă să îți amintești entuziasmul pe care îl aveai când ai început 💃🏼

Îți amintești prima dată când ai reușit să înțelegi ceva ce ai auzit întâmplător? Sau prima dată când ai purtat o conversație? Sau atunci când chiar ai descifrat ceva ce ai citit?

2. Delimitează-ți o zonă pentru studiu 🛋

Aranjează-ți o zonă dedicată studiilor tale. Chiar dacă este un teanc de cărți în colțul camerei sau o măsuță lânga geam, stabilește-ți mental acel loc pentru învățat. În acest fel, de fiecare dată când vei trece pe lângă el, îți vei aminti să îți aloci timp pentru studiu.

3. Creează-ți o rutină 🗓

Punând deoparte un anumit timp pentru a studia în fiecare zi, învățarea poate deveni la fel de obișnuită ca spălatul dinților și va fi ciudat să ratezi timpul stabilit pentru tine.

4. Discută despre intențiile tale 💭

Povestește-i unui părinte, unui prieten sau unui coleg ce anume și cum intenționezi să studiezi. Poți chiar să ții un jurnal!

5. Fii blând/ă cu tine însuți/însăți 🤍

Îngrijorându-te că nu vei vedea nicio îmbunătățire, subliniind un punct de gramatică sau de pronunție cu care ai dificultăți sau temându-te că nu vei reuși, toate acestea te pregătesc să eviți studiul. Nu aștepta perfecțiunea – pentru asta este învățarea!

6. Simte-te bine studiind și găsește modalități de a încorpora lucrurile care te pasionează 🎭

Învățarea limbilor străine nu presupune doar trudă, fără pic de joacă. Există mai multe moduri prin care poți face procesul mai plăcut și să înveți în continuare. Să te distrezi puțin este bine pentru progresul tău! Forțându-te să lucrezi la ceva ce nu te interesează este o modalitate rapidă de epuizare.

Unele dintre modalitățile prin care fac distractivă învățarea limbilor străine sunt (acestea sunt personale, însă cu siguranță te vei putea bucura și de alte activități):

– Am citit din nou cărțile mele preferate în limba pe care o învăț în prezent;

– Mă uit la emisiuni TV și filme dublate/ cu subtitrare în limba respectivă;

– Caut muzică nouă și artiști de care mă bucur, care cântă în limbile pe care le învăț.

8. Oferă-ți ceva pentru care să lucrezi ✍🏻

Întocmește o listă de obiective pentru care ești dispus/ă să lucrezi pentru a te ajuta să păstrezi imagine clară a ceea ce dorești să realizezi.

Este posibil să îți dorești să poți comanda o cafea la o cafenea, să vizionezi filme fără subtitrări sau să te deplasezi într-o călătorie viitoare. Indiferent care ar putea fi obiectivele tale, notează-le și planifică pașii pe care este necesar să-i parcurgi pentru a le atinge.

9. Nu mai amâna 📖

Nu mai amâna și convinge-te să te așezi și să studiezi. Uneori, cel mai greu este doar să îți deschizi cartea sau să îți pui în ordine fișele cu exerciții. După ce te vei afla cu ele în față, căștile sunt puse pe urechi sau creionul este în mână, devine mai ușor să începi.

Când niciunul dintre cele de mai sus nu mai funcționează pentru tine, este posibil să fie necesar doar să faci un pas înapoi și să reevaluezi situația sau chiar să faci o scurtă pauză. Pauzele sunt grozave atunci când sunt scurte. Ele oferă creierului timp să proceseze toate acele lucruri noi acumulate.

Cere mai multe informații despre cursurile noastre la:

📞+40745516929
📩 medueducationalcenter@gmail.com
💻 http://meducenter.com/cursuri
📍Str. Reactorului, nr. 1, sector 2, București
🎓 Medu Center – Motivație & Educație

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s